ABN-AMRO: ‘Lage olieprijs kan binnentankvaart impuls geven’

610

AMSTERDAM – De lage olieprijs kan het vervoer van olie in de binnentankvaart een impuls geven. ABN AMRO verwacht dat de olieprijs in 2015 licht zal stijgen en bedrijven zullen van de lage olie prijs willen profiteren door nu in te slaan.

Verbod ontgassen binnenvaart op het Hollands DiepIn de jaren na de crisis lag de olieprijs een poos op een relatief laag niveau en sloegen bedrijven  – speculerend op een prijsstijging – massaal olie in. ‘Dit zorgde voor een stijging van het vervoer van olie door de tankvaart. Bovendien was er toentertijd een tekort aan olieopslag en dienden binnenvaarttankers als opslagfaciliteit. Dit haalde een aantal tankers uit de vaart, waardoor de binnenvaartvloot kromp. Met lagere capaciteit en hogere tarieven als gevolg. De vraag is of dit scenario ook nu opgaat. Sinds 2009 is de olie opslag uitgebreid en waarschijnlijk voldoende om de hogere vraag te kunnen absorberen. Signalen van hogere volumes zijn nog niet zichtbaar in de door overcapaciteit geteisterde tankvaart, maar de olieprijs is met ongeveer 40% gedaald en ligt nu onder de 65 dollar per vat.

Lastige tijd

De binnenvaart zag haar omzet in het derde kwartaal van 2014 dalen. ‘Een van de weinige branches, waarvan de omzet niet heeft kunnen profiteren van een stijging van de volumes’, schrijven de economen van de bank. ‘Naar verwachting zal de omzet in deze branche 2014 nog wel met een plus  afsluiten, maar het blijft een lastige tijd voor de binnenvaart. Overcapaciteit en lage tarieven blijven structurele problemen in een deel van de binnenvaart. Maar wellicht is er een aantal lichtpuntjes in zicht dat de branche een handje kan helpen. Eén daarvan is de economische groei in de eurozone en een ander  is de daling van de olieprijs.’

Droge ladingvaart

De droge ladingvaart profiteert van het herstel in de eurozone. ‘In deze deelmarkt zien we dan ook voorzichtig herstel. Daarnaast kan de daling van de olieprijs positief doorwerken in de resultaten van de binnenvaart. Zoals ook bij de andere modaliteiten kan een daling van de olieprijs een gunstige invloed hebben op de marges, doordat de brandstofkosten lager komen te liggen.’ (Bron: ABN-AMRO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief