Aantal werknemers in transport en logistiek stijgt weer licht

498

ALPHEN AAN DEN RIJN- De vraag naar goed opgeleid personeel in de transport en logistiek is in het tweede kwartaal van dit jaar verder gestegen. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) concludeert in haar kwartaalbericht dat de voorzichtige groei van de economie en de toenemende bedrijvigheid voor herstel in de sector transport en togistiek volgt. ‘Er lijkt zelfs sprake van voorzichtige groei. Was tot dusver de groei vooral te danken aan de export, nu lijkt ook de binnenlandse vraag naar goederen weer op te leven.’

Aantal werknemers in transport en logistiek stijgtVanaf de tweede helft van 2012 daalt het aantal werknemers in de sector licht. Onder invloed van de seizoenen stijgt het aantal werknemers vrijwel altijd van het eerste op het tweede kwartaal. De stijging was in 2010 nog bijna 1%, in 2012 was dat nog maar 0,21%. In 2013 is de stijging 0,30% en in 2014 steeg het aantal werknemers met 0,44%.

Pensioen

Tussen 2010 en 2014 is de gemiddelde pensioenleeftijd ongeveer één jaar gestegen van 62 jaar naar ongeveer 63 jaar. Het aantal werknemers dat met pensioen steeg van 931 in 2011 naar 1.249 in 2013.

Duurzaam

Bij een toenemende vraag naar werknemers wordt volgens het STL duurzame inzetbaarheid elke dag meer relevant. ‘Het Sectorinstituut Transport en Logistiek wil werknemers en werkgevers hiervan bewust maken en helpen bijvoorbeeld via de online inzetbaarheidscheck voor werknemers in de sector. Sinds mei 2014  hebben ruim 1.700 werknemers een check gedaan.’

Wajongers

De overheid zet met de participatiewet in op een baan voor iedereen, ook Wajongers. ‘Uit de kwartaalrapportage blijkt dat 7% van de bedrijven een Wajonger in dienst heeft, maar dat in totaal 25% mogelijkheden voor werk ziet voor een Wajonger. Hoe groter een bedrijf hoe vaker men een Wajonger in dienst heeft (29% bij bedrijven met meer dan 100 werknemers). De werkzaamheden die worden verricht zijn vooral hand- en spandiensten, op de voet gevolgd door chauffeurs. Anderen werken in de loods/warehouse, zijn bijrijder of (assistent) verhuizer.’ (Bron: STL)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief