Aanpak koperdiefstal werkt

1544

UTRECHT De aanpak om het aantal koperdiefstallen op het spoor tegen te gaan werpt zijn vruchten af. De eerste helft van dit jaar waren er ongeveer 90 gevallen van koperdiefstal. De afgelopen jaren daalde het aantal drastisch. In 2011 registreerde ProRail 516 gevallen van koperdiefstal.

Koperdiefstal op het spoor geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders. Ruim 1500 treinen liepen vorig jaar daardoor vertraging op. Ook zorgde de diefstallen voor een stevige kostenpost. Ruim € 800.000 was er nodig om de schade te herstellen.

DNA-spray
Om het aantal diefstallen terug te dringen zijn op veel plekken hekken geplaatst. Ook zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera’s met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Maar waar het kan, vervangt ProRail koper door aluminium. Dat is veel minder waard en daardoor minder aantrekkelijk voor criminelen. Op meerdere plaatsen in Nederland is ProRail bezig met de nieuwbouw en verbouw van stations en wordt deze vervanging van materialen toegepast waar mogelijk. Het koper dat wordt gebruikt is overigens bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Actie koperslag
Met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie werkt ProRail samen in ‘Actie Koperslag’. Zo is het voor schroothandels verplicht geworden naar een identiteitskaart te vragen als iemand koper aanbiedt. De Metaal Recycling Federatie verspreidt berichten onder schroothandelaren wanneer bijvoorbeeld koperen kunstwerken of urnen van begraafplaatsen zijn gestolen. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.