Aanleg Nicaragua Kanaal begint toch nog dit jaar

447

De aanleg van het Nicaragua Kanaal begint toch nog dit jaar. Dit weekeinde meldde Manuel Coronel Kautz van de canal authority dat de aanleg werd uitgesteld tot 2015. President Daniel Ortega wilde in mei van dit jaar al beginnen met het bijna 300 kilometer lange kanaal.

Volgens Manuel Coronel Kautz was er meer tijd nodig voor de haalbaarheidsstudies en voor het kiezen van een route. Dat heeft hij nu herroepen.

Uitstel begin aanleg Nicaragua Kanaal tot begin van 2015Het Nicaragua Kanaal verbindt de Atlantische en de Stille Oceaan met elkaar via Lake Nicaragua. Het kanaal gaat veertig miljard dollar kosten. In juni 2013 kreeg de Chinese HKND Group een concessie van vijftig jaar voor het kanaal. Nicaragua krijgt een deel van de opbrengsten van het kanaal.

Permanente Schade
Milieu-activitisten vinden dat het nieuwe kanaal permanente schade toebrengt aan de natuur. De schepen zouden vooral veel schade berokkenen aan Lake Nicaragua. Ook hebben ze twijfels over de geloofsbrieven, en de ervaringen van het bedrijf met grote projecten zoals het Nicaragua Kanaal. Maar HKND-eigenaar Wang Ling is er van overtuigd dat hij het kanaal binnen zes jaar kan aanleggen. Hij zegt inmiddels financiers te hebben gevonden voor de aanleg.

De aanleg van het Panama Kanaal, dat maar een derde van de lengte van het Nicaragua Kanaal heeft, duurde tien jaar. (Bron: Teletekst/Foto: HKND Group)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter