Aanhoudingen voor oplichting en verduistering lading en trucks

676

APELDOORN – De politie heeft donderdagmiddag in Apeldoorn en het Belgische Loenhout twee mannen aangehouden. Ze worden verdacht van oplichting en verduistering van ladingen en trekkers met opleggers. Het gaat om een 52-jarige man uit Apeldoorn en een 52-jarige Nederlandse man uit Loenhout.

Politie vindt gestolen auto in vrachtwagenDe verdachten waren leidinggevenden en boekhouder bij een legitiem transportbedrijf dat zij tijdelijk in gebruik namen. Uit naam van dit transportbedrijf werden verschillende ladingen opgehaald, die vervolgens niet aan de afnemer werden geleverd. De totale waarde van de ontvreemde ladingen bedraagt ruim 240.000 euro.

Onderzoek

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is gestart, naar aanleiding van verschillende aangiftes van ladingdiefstallen in Nederland en België in maart 2014. Hierin wordt ook een mogelijk verband met de export van verdovende middelen onder de loep gelegd. Uit het onderzoek is gebleken dat niet alleen ladingen, maar ook trekkers en opleggers werden gestolen.

Eerdere aanhoudingen

In december hield de politie al meerdere verdachten aan. Drie mannen van 51, 36 en 34 jaar werden in Deventer, Etten-Leur en Wierden aangehouden voor het plegen van diefstallen van trekkers met opleggers en het verduisteren van ladingen. Een 33-jarige vrouw uit Etten-Leur en een 47-jarige vrouw uit Breda werden gearresteerd, vanwege de vondst van vuurwapens in hun woning. Bij het doorzoeken van panden in Etten-Leur, Breda, Oud-Gastel, Loenen, Deventer, Wierden en Apeldoorn trof de politie destijds bovendien een groot aantal gestolen trekkers, opleggers, aanhangwagens en auto’s aan.

Teruggevonden

Van de ladingen die in maart verdwenen, zijn onder meer een partij hout, aantal roldeuren en pallets drank teruggevonden. Op enkele van de gestolen opleggers was de lading nog aanwezig. Deze opleggers werden eind 2014 in Sliedrecht en Dordrecht als gestolen gemeld. In één van de panden werd een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen.

Crimineel vermogen

Naast het strafrechtelijk onderzoek loopt er een onderzoek naar het crimineel verkregen vermogen van de verdachten. Het OM wil het geld dat de verdachten vermoedelijk verdiend hebben met de criminele activiteiten terugvorderen om de slachtoffers schadeloos te stellen. Om die reden is er beslag gelegd op twee speedboten, een sloep, een BMW M5, meerdere dure horloges en andere luxe goederen.

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen van twee woningen in België, twee bedrijfspanden in Breda en één in Apeldoorn zijn donderdag een BMW, een trekker en administratie in beslag genomen. De in Apeldoorn aangehouden verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De andere verdachte wacht in een Belgische cel op zijn overlevering aan Nederland. (Bron: OM)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief