Aangifte transportcriminaliteit online

835

Vrachtwagenchauffeurs die onderweg te maken krijgen met transportcriminaliteit of verdachte situaties, kunnen daar vanaf vandaag zonder oponthoud van het transport bij het digitale Loket Transportcriminaliteit, melding van maken. Op deze manier kunnen chauffeurs de politie helpen transportcriminaliteit te bestrijden. In de toekomst kunnen chauffeurs ook bij het loket terecht om digitaal aangifte te doen.

politieHet Loket Transportcriminaliteit is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de transportsector. Vanuit de praktijk was er veel behoefte aan een digitaal meld- en/of aangiftepunt voor de transportbranche. Als zich iets voordoet, kunnen chauffeurs namelijk niet meteen naar een politiebureau stappen. Oponthoud is vaak onmogelijk en buitengewoon schadelijk – het transport moet worden afgewerkt binnen strikt afgesproken vervoerscondities. De meld- en aangiftebereidheid vanuit de transportsector was dan ook laag.

Vanaf nu kunnen Nederlandse én buitenlandse chauffeurs via het internet een melding doen tijdens of na afloop van het transport. Het via internet aangifte doen is om technische redenen momenteel nog niet mogelijk. De verwachting is dat dit echter op termijn ook mogelijk is.

Meerdere talen
De melding kan bij dit digitale loket naast het Nederlands ook in het Engels, Duits, Pools en Frans. Het loket is ondergebracht op het nieuwe politie.nl, via de knop ‘melden’. Het is ook mogelijk om rechtstreeks bij het loket te komen, via www.politie.nl/transportcriminaliteit. Als het nodig om na de melding ook aangifte te doen, dan kan dan gebeuren op een meer geschikt tijdstip bij de lokale politie.

Het beheer van het meldpunt en de verwerking van de meldingen is ondergebracht bij de Landelijke Eenheid van de politie. Daar worden ze door vakspecialisten geanalyseerd en veredeld. Soms bellen zij de melders voor extra informatie. Een melding kan er ook toe leiden dat een politieonderzoek wordt opgestart.