A73 en A2 net zo veilig als andere snelwegen in Nederland

705

DEN HAAG – De A73 tussen de Roertunnel en knooppunt Het Vonderen en de  de A2 ter hoogte van Het Vonderen zijn net zo veilig als andere snelwegen in Nederland. Dat antwoordt minister Schultz van I&M op vragen van Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA).

Grote alarm op A73 na lekken zoutzuur uit vrachtwagenWoensdag 14 januari gebeurde vroeg in de ochtend op de A2 ter hoogte van de gemeente Echt-Susteren een ongeval met een vrachtwagen. Hierdoor was de weg langere tijd afgesloten. Door deze afsluiting ontstond drukte op de alternatieve route, de A73. In de file op de A73 is vroeg in de middag een ongeval gebeurd en in de avond is nog een ongeval gebeurd. Bij beide ongevallen op de A73 waren vrachtwagens betrokken. Bij het eerste ongeval op de A73 was een tankwagen met gevaarlijke stoffen (zoutzuur) betrokken.

Net zo veilig

Volgens de minister blijkt uit informatie van Rijkswaterstaat dat op de weggedeelten op de A73 en op de A2 verhoudingsgewijs niet meer ongelukken gebeuren dan op andere weggedeelten van rijkswegen in Limburg. ‘Het risico op een ongeval op de door u genoemde weggedeelten is ook niet groter dan het gemiddelde risico op een ongeval op een vergelijkbare weg (2×2 autosnelweg) elders in Nederland.’

Uitzonderlijk

Minister Schultz schrijft dat het in het geval van de zoutzuur lekkende tankwagen om een onvoorziene en uitzonderlijke situatie gaat. ‘Nederland heeft een strenge regelgeving op het gebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen en daardoor behoort het transport ervan tot het meest veilige van de wereld. Zo moet een tank van de vrachtwagen qua constructie (materiaal, dikte), uitrusting en keuring (typegoedkeuring en periodieke keuring) aan een groot aantal voorschriften voldoen. Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat een achterop komende vrachtwagen op ongelukkige wijze in aanraking kwam met de tankwagen en met zijn chassisbalk de zijkant van de tank met zoutzuur heeft doorboord. De ILT heeft tevens vastgesteld dat de tankwagen met zoutzuur aan alle voorschriften voldeed. (Bron: Tweede Kamer)

Lees ook:
Luchtalarm op A73 na lekken zoutzuur uit vrachtwagen
EVO wil ongeluk met tankwagen op A73 eerst onderzoeken
‘Werken met gevaarlijke stoffen in Nederland veiligst ter wereld’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief