A31 afgesloten voor Nederlands fietsrecord op de snelweg

553

Studenten van het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam doen dinsdag 9 juli een gooi naar het Nederlandse fietsrecord op de snelweg met hun nieuwste aerodynamische recordfiets Velox3. De poging vindt plaats op de A31 tussen Franeker en Dronrijp. Deze weg is dan van 10.30 uur tot 13.15 uur afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer kan gebruik maken van de parallelweg.

A31 afgesloten voor poging Nederlandse fietsrecord op de snelwegHet stuk van de A31 tussen Franeker en Dronrijp leent zich bij uitstek voor de recordpoging. ‘Het traject is acht kilometer lang en bijna kaarsrecht en daarmee ideaal om te laten zien hoe hard onze nieuwe fiets Velox3 onder Nederlandse omstandigheden kan. 100 km/u gaan we met redelijk weer wel pakken, als de weersomstandigheden perfect zijn wellicht nog harder’, stelt Wouter Lion, teamleider van het Human Power Team. Daarmee wordt Sebastiaan Bowier zonder twijfel de snelste man op een fiets in Nederland.

Pure pedaalkracht
Het Human Power Team is een studententeam bestaande uit techneuten van de TU Delft en bewegingswetenschappers van de VU Amsterdam. Samen hebben ze een razendsnelle gestroomlijnde fiets ontwikkeld, die uiterlijk meer weg heeft van een grote kogel. De bewegingswetenschappers zorgen daarnaast voor een optimale begeleiding en training van de fietsers. In september gaan de studenten met de fiets naar een woestijnweg op hoogte in Nevada voor een aanval op het wereldrecord, dat op 133 km/u staat. ‘Het gaat om snelheid op puur pedaalkracht, dus niet smokkelen heuvel af of achter een voertuig’, zegt Wouter Lion, naast teamchef ook student Luchtvaart- en ruimtevaartechniek. Bij de twee eerdere edities waren ze er al dichtbij en klokten ze 130 km/u en 128 km/u. ‘De omstandigheden tijdens de races in Battlemountain zijn bijzonder. Bij zonsondergang valt de wind meestal weg, en dan heb je soms even de ideale meteorologische omstandigheden, en dus zeer lage luchtweerstand. Voor het wereldrecord moet dan alles kloppen: het weer, de fiets en de fietser. Het weer hebben we niet in de hand, maar de rest moeten wij top maken. De recordpoging op de A31 helpt ons daarbij enorm.’

Meer nieuws over wegvervoer:
Hennepkwekerij in vrachtwagenopleggers
‘Schade door beperkingen bruggen Twentekanaal’
Minister: ‘Tarieven tachograafkaarten moeten kostendekkend zijn’
Wegvervoer krimpt in 2013, in 2014 lichte groei
Asscher wil praten over ‘onbetaalbare’ vorstverletregeling
Bruggen over Twentekanaal hebben te weinig draagkracht

twitter