6,3 miljoen Europese subsidie voor vergroening binnenvaart

820

BRUSSEL – Europa trekt € 6,3 miljoen voor het grootschalige Europese project PROMINENT voor het onderzoeken, testen en introduceren van betaalbare, veilige en groene alternatieve energieconcepten en -technologieën voor de Europese binnenvaartsector. Met de ondertekening van het contract door INEA (Innovation and Networks Executive Agency) gaat het project 1 mei formeel van start.

Europa onderzoekt mogelijke prijsafspraken containerrederijenDe Europese binnenvaartvloot bestaat uit circa 18.000 schepen en 40.000 werknemers en speelt een belangrijke rol bij het achterlandvervoer. De verwachte bijdrage van de sector aan vergroening van de transportketen en het verminderen van file is groot. Daarom zetten de Europese Commissie en haar projectpartner al een aantal jaren sterk in op het bevorderen van (technologische) innovaties in de binnenvaart. PROMINENT richt zich met name op het realiseren van kostenefficiënte standaardoplossingen die bruikbaar zijn voor minimaal zeventig procent van de Europese binnenvaartvloot. Daarmee worden relatief kostbare innovaties ook beschikbaar voor ondernemers die moeite hebben met het verkrijgen van financiering via de bank.

Projectpartners

De projectcoördinatie is in handen van de STC-Group uit Rotterdam. Daarnaast participeren er nog zestien partners uit vijf lidstaten in het project: Via Donau, Stichting Projecten Binnenvaart, Pro Danube Management  GmbH, Ecorys Nederland BV, TÜV Nord Mobilität GmbH & Co, Entwicklungszentrum für Schiffstechnik und Transportsysteme GmbH, Universitatea di Craiova, TNO, FHOO Forschungs & Entwicklungs GmbH, Panteia BV, Compania de Navigatie Fuviala Romana Navrom SA, ADS Propulsion BV, Wärtsilä Nederland BV, SGS Nederland BV, Multitronic NV, Bundesanstalt für Wasserbau.

Dit project heeft gelden ontvangen uit het Horizon 2020 research- en innovatieprogramma van de Europese Unie. (Bron: NMT)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief