27.000 handtekeningen voor Wet Aanpak Schijnconstructies

714

DEN HAAG – Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV, biedt donderdag 27.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden aan op het Plein in Den Haag. De Kamerleden gaan kort daarna in debat over het wetsvoorstel voor de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). De handtekeningen zijn van werknemers uit de sectoren bouw en transport.

Minister Asscher onderzoekt verdringing op arbeidsmarktDe FNV roept de Tweede Kamer op om in te stemmen met de Wet Aanpak Schijnconstructies. Dat is een goed instrument om oneerlijke concurrentie aan te pakken en de positie van Nederlandse vakkrachten op de arbeidsmarkt te versterken. Met deze wet, waar de FNV jaren voor gestreden heeft, kunnen we veel eerder de verantwoordelijkheid voor een juiste naleving bij opdrachtgever en hoofdaannemer leggen. Dat helpt de FNV om op te komen voor mensen die worden uitgebuit.

Profiteren

De WAS moet er voor zorgen dat opdrachtgevers en hoofdaannemers niet langer kunnen wegkijken van wat er onder hen in de keten gebeurt. ‘Door die houding hebben ze jarenlang kunnen profiteren van schijnconstructies in bijvoorbeeld bouw en transport. Voor een dubbeltje op de eerste rang, en tegelijk schone handen houden. De WAS legt nu de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Als een onderaannemer of een ingehuurd bedrijf de cao niet volgt, of de wet- en regelgeving aan zijn laars lapt, is uiteindelijk de opdrachtgever zelf verantwoordelijk. Deze wet is nodig om werknemers in staat te stellen hun recht te halen.’ (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief