15.000 euro boete voor onjuist vervoeren van varkens

443

‘S-HERTOGENBOSCH – De rechtbank Oost-Brabant heeft veetransportbedrijven uit Geffen en Milheeze veroordeeld voor meerdere strafbare gedragingen tijdens transporten van levende varkens naar Italië. Beide bedrijven krijgen een boete van 15.000 euro.
 
Vrachtwagen met varkens kantelt, 16 varkens doodDe transportbedrijven reden in opdracht van een ander bedrijf in 2010 en 2011 verschillende keren van Nederland naar Italië met een groot aantal varkens. Dit gebeurde echter niet volgens de regels. Zo werden er meer varkens vervoerd dan in de officiële documenten stond vermeld. Daarnaast werden varkens zonder gezondheidscertificaat vervoerd, de maximale reisduur werd overschreden, was er sprake van overbelading van de trucks en werden vervoersdocumenten vervalst.

‘Zwarte varkens’

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat deze handelingen risico’s met zich meebrengen voor mens en dier, onder andere door de beperkte controle van deze ‘zwarte varkens’. Bovendien is er sprake van oneerlijke concurrentie. De rechtbank weegt in het voordeel van de twee bedrijven mee dat de delicten langere tijd geleden plaatsvonden en dat de bedrijven, voor zover bekend, sindsdien geen strafbare feiten meer hebben gepleegd. Bovendien liepen de bedrijven inkomsten mis door het faillissement van het bedrijf waarvoor zij de opdrachten uitvoerden. (Bron: Rechtspraak/Foto: varkensinnood)

 Lees ook:
Vrachtwagen met varkens kantelt, 16 varkens dood
Vrachtwagen met varkens kantelt op A73 bij Cuijk

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief